آیا مرکبات ترش، سرماخوردگی را تشدید میکنند؟/ روشهای رفع گلودردهای ویروسی/ بهترین شوربا برای رفع سرفه/ چرا باید سرماخوردهها لینت مزاج داشته باشند؟

فاخره بهبهانی: علیرضا بَزی، کارشناس و مشاور تغذیه و رژیم درمانی زابل در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: بر اساس شواهد علمی و پژوهشی، مصرف مرکبات ترش تاثیری بر تشدید علایم ناشی از سرماخوردگی ندارند و این یک باور تغذیه ای نادرست در بین افراد جامعه است و استفاده از میوههایی مانند پرتقال، لیمو شیرین، نارنگی و سایر مرکبات به دلیل دارا بودن خواص آنتی آکسیدانی و منبع غنی از ویتامین سی، تاثیر خوبی بر تقویت سیستم ایمنی بدن دارند و مصرف آن به سرماخوردهها توصیه میشود و با توجه به اینکه به ازای هر درجه تب، میزان سوخت و ساز بدن تقریبا ۱۳ درصد افزایش می یابد، لازم است میزان استفاده از مایعات به ویژه آب و آبمیوههای طبیعی بدون شکر و مصرف روزانه مواد غذایی حاوی ویتامین ای و سی مانند گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، کلم بروکلی و شلغم افزایش یابد.
رفع گلودرد و سردرد سرماخوردگی
استفاده از مخلوط عسل و لیمو ترش، مصرف زنجبیل در کنار نوشیدنیها، مصرف شلغم و سیر به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی، استفاده از غذاهای ترجیحا مایع یا نرم و محدودیت مصرف در مواد غذایی التهاب زا مانند مواد پرچرب، گوشت قرمز و سیب زمینی توصیه میشود. با توجه به اینکه فرد سرماخورده ممکن است بخشی از پروتئین و املاح معدنی بدن خود را در طی دوره بیماری از دست بدهد استفاده از سوپهای حاوی گوشت جوجه به عنوان منبع پروتئینی ضدالتهاب و جو به عنوان منبع ویتامین ب و شلغم با تاثیر آنتی بیوتیکی مفید است. با توجه به اینکه سرماخوردگی موجب التهاب مخاط برخی از ارگانهای بدن مانند گلو میشود مواد غذایی التهاب زا مانند مواد سرخ کردنی پرچرب و کربوهیدراتهای ساده و نیز ادویه جات بسیار تند و تیز به جز زنجبیل، کاری، زردچوبه و رزماری میتواند موجب وخامت حال بیمار و تشدید علایم بیماری شود.
لزوم لینت مزاج در سرماخوردهها
دکتر عین اله ولی زاده متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: این که گفته میشود اگر فرد سرماخورده لینت مزاج داشته و بیشتر ادرار کند ویروس از بدنش سریعتر خارج میشود و حرارت بدنش پایین می آید صحت دارد. در همه حالتها خصوصا در زمان بیماری باید گوارش، لینت داشته باشد و بهترین غذا نوعی است که مغذی، زود هضم و زود جذب باشد و مواد زاید آن به سهولت و سریع دفع شود. دفع ادرار و مدفوع و تعریق از روشهای سم زدایی از بدن است و به ویژه در زمان بیماری به خصوص سرماخوردگی این امر مهم باید انجام پذیرد.

شوربا، مفیدترین غذا در زمان ابتلا
دکتر الهام قدمی یزدی، پزشک متخصص طب سنتی یزد در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: از دیدگاه طب ایرانی یکی از غذاهایی که مصرف آن در زمان سرماخوردگی بسیار توصیه شده شورباست. این غذا را میتوان با گوشت بره یا جوجه مرغ، هویج، پیاز ، گشنیز، جعفری، شنبلیله، نخود، کمی عدس و جو، بلغور گندم، اندکی مصطکی و در انتها کمی برنج تهیه کرد. همچنین استفاده از شلغم و کلم و چغندر نیز در شوربا به صورت پخته شده یا به تنهایی مفید است. ضمن اینکه افزودن کمی مرزنجوش، آویشن و دارچین به شوربا به میزانی که طعم خاصی بر شوربا غالب نشود، توصیه میشود. شوربا باید در طول روز در زمان احساس گرسنگی به صورت گرم میل شود به صورتی که بخارات آن به سر و گردن برسد با این کار از شدت سرفههای ناشی از سرماخوردگی کاسته میشود.
۴۷۲۳۲


